Plaster miodu

Miody_kolory_miód_plaster_mioduMiód plastrowy, zwany inaczej sekcyjnym. Jest to dojrzały miód zasklepiony w komórkach plastra. Miód taki żuje się razem z plastrem pszczelim. W porównaniu z miodem w klasycznej postaci patoki lub krupca, zawiera on większą ilość pyłku kwiatowego oraz propolisu.
Polecany dla alergików w profilaktyce pyłkowicy, kataru siennego i astmy wywoływanej uczuleniem na pyłki roślinne. W przypadku niedrożności nosa przynosi ono ulgę już po 5 – 15 minutach, a po tygodniu całkowite wyleczenie. Jeszcze lepsze wyniki można uzyskać, stosując równolegle żucie miodu plastrowego i spożywanie świeżego miodu.
Miód plastrowy dzięki swoim korzystnym właściwościom zapewnia prawidłowe działanie nabłonka dróg oddechowych, ułatwiając między innymi oczyszczanie go z zalegającej wydzieliny. W stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, poleca się przyjmowanie go do wewnątrz. Miód można stosować samodzielnie, jak również w połączeniu z ciepłym mlekiem i masłem, sokiem z cytryny, sokami z warzyw, a także z naparami z surowców zawierających śluz.
Przez koneserów uważany za smaczniejszy od miodu spożywanego w tradycyjnej postaci.