Miód Leśny

talerz_witamin_miody_lesnyMiód leśny powstał z myślą o smakoszach i poszukiwaczach aromatu. Pszczoły zaklęły w tej ciemno-bursztynowej słodyczy zapach malin oraz leśnych ziół i kwiatów.
BARWA
W zależności od pory roku, w jakiej kwitną kwiaty i zioła z jakich jest zbierany pożytek na daną partię miodu, barwa może być jasno- lub ciemnobursztynowa. W postaci płynnej jest znacznie ciemniejsza, ale z czasem blednie.
SMAK i AROMAT
Wyraźne, konkretne smaki flory leśnej, przeplatają się tu ostre smaki ziołowe, kwaskowe aromaty dzikich malin, jeżyn i borówek oraz słodkie nuty chabrów i maków.
ZASTOSOWANIE
Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Skupia w sobie działanie ziół z nektarów, z których powstaje. Połączone właściwości mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku powodują, że miód leśny, jest prawdziwym „lekiem na każde zło”. Stosowany przy chorobach serca, osłabieniu systemu odpornościowego. Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, w anemiach i zaburzeniach przemiany materii jako dodatek odżywczy u osób z niedoborami pokarmowymi. Poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.