Miód Kasztanowy

talerz_witamin_miody_kasztanowyMiód kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego.
BARWA
Barwa intensywnie ciemnobrunatna, od żółtawo-brązowej do prawie czarnej, czasem z akcentem bursztynu.
SMAK i AROMAT
Smak miodu kasztanowego z kasztanowca i kasztana jest specyficzny – wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada fascynujący aromat, czuć go trochę skórą, tytoniem, prawie dymem, przypomina jesienne powietrze podczas spaceru przez las. Wysoko cenione przez tych, którzy lubią mocne, mniej słodkie miody.
SKŁAD i ZASTOSOWANIE
Bogaty w sole mineralne i taniny, z wysokim udziałem fruktozy, która jest odporna na krystalizację. Najlepiej nadaje się jako dodatek do chleba, sera pecorino i parmezanu lub serów pleśniowych typu: gorgonzola, rokpol itd.
Jak każdy miód traci swoje zdrowotne właściwości w temp. powyżej 60 stopni C., więc najlepiej spożywać go na zimno.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Spożywanie miodu kasztanowego poprawia funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.