Jak stosować miód Manuka?

talerz_witamin_zdjecia_manuka_3okOryginalny, dobry jakościowo Miód Manuka i umiejętny sposób jego dozowania i zażywania, to dwa nieodzowne elementy do uzyskania pożądanych rezultatów. Jakość gwarantuje nam certyfikowany Miód Manuka MGO Manuka Health, a prawidłowy sposób jego stosowania, przedstawiono poniżej. Zacznijmy jednak od początku.
Miody tradycyjne najlepiej jest spożywać rozpuszczając je w ciepłej bądź letniej wodzie, nigdy w bardzo gorącej lub wrzątku. Generalna zasada mówi, że temperatura wody nie może przekraczać 40°C, gdyż jest to górna granica, powyżej której, niszczone są witaminy, sole mineralne, białka i pierwiastki zawarte w miodzie, czyli cały potencjał antybakteryjny.  Jednak sano rozpuszczanie miodu w wodzie, ma swoje uzasadnienie naukowe. Zawarty w miodzie enzym pszczeli – oksydaza glukozy, która z tlenu i glukozy produkuje antybakteryjny nadtlenek wodoru, działa najefektywniej, gdy miód jest rozpuszczony w wodzie w proporcji 1 do 20.
Inaczej jest w przypadku Miodu Manuka, którego właściwości antybakteryjne nie mają związku z oksydazą glukozy (występującej również w tym miodzie), ale z wysokim stężeniem substancji aktywnej występującej w Miodzie Manuka, czyli methylglyoxalem. W tym wypadku rozpuszczanie miodu nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Każdy pokarm lub płyn, który spożywamy, trafia do żołądka, gdzie zostaje poddany procesowi trawienia. Nasz organizm produkuje kwas żołądkowy w ilości nawet do 400 ml na spożyty posiłek i rozrzedza każdą substancję, która do niego trafia. Jeśli zależy nam na efekcie zdrowotnym, to chcemy aby substancje aktywne zawarte w miodzie trafiły do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu, aby nawet po rozrzedzeniu mogły działać skutecznie. Dlatego picie Miodu Manuka rozpuszczonego w wodzie mija się z celem. Z powyższych powodów Miód Manuka najlepiej jest spożywać w następujący sposób:

  • na czczo, na pusty żołądek, najlepiej zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym porannym posiłkiem lub szklanką wody, herbaty lub kawy,
  • 2 – 3 łyżeczki od herbaty dziennie (ok. 5 g), najlepiej rano i wieczorem, a dla uzyskania najlepszego efektu, warto znaleźć czas i możliwość również w ciągu dnia,
  • zasada „ilościowa” 2 – 3 razy dziennie jest ważna, jednak najistotniejsza jest konsekwencja, czyli nieprzerwane, codzienne spożywanie określonej dawki miodu, bez robienia kilkudniowych przerw,
  • po spożyciu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut;

Sposób użycia Miodu Manuka
Miód Manuka jest zwykłym środkiem spożywczym, a nie lekiem, można go więc bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach, tak jak zwykły miód.
UWAGA! Nie należy podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom mającym uczulenie na produkty pszczele.

Należy pamiętać, że dawkowanie jest kwestią bardzo osobistą i należy dostosować je zgodnie z zapotrzebowaniem własnego organizmu. Podane zasady wynikają bezpośrednio z obserwacji pacjentów stosujących Miód Manuka w celach badawczych.

Układ pokarmowy
Najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu 3 razy dziennie po dwie łyżeczki lub więcej, bez rozcieńczania i bez popijania wodą. Miód należy spożywać przynajmniej pół godziny przed posiłkiem.
Układ oddechowy
Miód Manuka należy spożywać rano i wieczorem, dwie lub więcej łyżeczek, oraz dodatkowo niewielkie ilości kilka razy w ciągu dnia.
Odporność i dobre samopoczucie
Najlepsze efekty w budowaniu odporności i poprawie ogólnego samopoczucia przyniesie spożywaniu jednej bądź dwóch łyżeczek Miodu Manuka rano (na czczo) lub wieczorem (przed snem).
Problemy dermatologiczne
W celu wspomagania leczenia problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy nakładać go cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej bez spłukiwania. Jeśli to możliwe – nie zakrywać plastrem, gazą, opatrunkiem. Do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in. stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi), miód najlepiej nakładać na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywając opatrunkiem. W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.