Miód Manuka MGO

talerz_witamin_zdjecia_manuka_1okMiód Manuka MGO jest produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów rośliny o nazwie Manuka (Leptospermum scoparium), która rośnie tylko w Nowej Zelandii.
Nowozelandzka fauna i flora ewoluowała w całkowitej izolacji przez ponad 80 milionów lat, w rezultacie czego, osiągnęły najwyższe poziomy naturalnych bioaktywnych związków, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie.
Właściwości miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Tak samo jest w przypadku miodu Manuka. Nektar kwiatów Manuka zawiera substancje, które zamieniają się w methylglyoxal (MGO). Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu w ulu.
Przez wiele lat wyjątkowe właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach. Dokładne źródło aktywności miodu Manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana przez Profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech. Badania naukowca wykazały, że Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu – na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg i to właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik miodu Manuka. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1 mg/kg.

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:

  • wg prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy,
  • zdaniem nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute Miód Manuka pozytywnie wpływa na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych,
  • Miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry;

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu.

Co to jest Methylglyoxal (MGO)?
Methylglyoxal, zwany również pyruvaldehydem lub 2-oxopropanalem (CH3-CO-CH=O lub C3H4O2) jest związkiem organicznym posiadającym grupę aldehydową i powstaje w drodze procesów metabolicznych. Czysty glioksal należy do grupy aldehydów i powstaje na skutek utleniania glikolu (najprostszego alkoholu). Na skutek przemian biochemicznych zachodzących w naturze, najprawdopodobniej przy udziale specyficz120px-Pyruvaldehyde.svgnych enzymów wytwarzanych przez dobroczynne bakterie, które mogą być dawcami tzw. grupy metylowej (-CH3), powstaje metylo-glioksal, który wykazuje działanie antybakteryjne.
Im większe natężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne. Natężenie MGO powyzej 400 mg/kg powoduje wyginięcie szkodliwych bakterii. Najlepszy wynik występowania methylglyoxalu w innych pokarmach wykazały:
jogurt < 2 mg/kg
ser 4-11 mg/kg
wino < poniżej 2 mg/kg
kawa 23-47 mg/kg
miody tradycyjne 0-10 mg/kg

Miody Manuka MGO™ 400+ i 550+ zawierają najwyższe stężenie naturalnego Methylglyoxalu. Certyfikat MGO™ 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg/kg methylglyoxalu.

Miody Manuka MGO 100+ i 250+ zawierają wysokie stężenie naturalnego methylglyoxalu. Certyfikat MGO 100+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 100 mg/kg methylglyoxalu. Minimalne rekomendowane przez Prof. Henle stężenie to 100 mg/kg.

talerz_witamin_zdjecia_manuka_2ok

MGO czy UMF, czyli jaki Miód Manuka wybrać?

talerz_witamin_zdjecia_manuka_4ok

Certyfikaty i gwarancje Manuka MGO

talerz_witamin_zdjecia_manuka_5ok

Miód Manuka – zastosowanie i działanie

talerz_witamin_zdjecia_manuka_3ok

Jak stosować miód Manuka?